Azams

Za vším, co se dnes odehrává všude kolem nás, se dají najít peníze. Vše se nějak financuje, kupuje, prodává, dotuje, zdaňuje… Prostě je ekonomika za vším.

Braňte se přírodním zázrakem

Podzimní dny po výhledu z našich oken už opravdu nejsou daleko, ba spíše naopak, začínají být v plném proudu a za chvíli se ani nenadějeme a budeme očekávat příchod čertů a Mikuláše, děti pak budou svými vykulenými očky číhat za těmi stejnými okny zase na Ježíška. Toto roční období je testem naší imunity, která s chladnějším počasím začíná bohužel chabnout, a tak se k našemu tělu dostanou blíže nejrůznější nemoci, od rýmy a kašle začínaje, až po angíny a záněty plic konče.

zazvor

S naší imunitou se pojí i to, jak jsme na tom fyzicky. Pokud ne zrovna dobře, nemoci se nám bohužel nevyhýbají. Pokud patříte do skupiny, kdy jste často nemocní, jedním z důvodů může být i to, že se málo hýbete a nezdravě se stravujete. Tip na podzimní dny BMI kalkulačka zní, že byste měli konzumovat více závoru, který je lékem nejenom na nachlazení a chřipku.

Čínská medicína označuje zázvor za jeden z nejúčinnějších léků a pokud nahlédnete trochu více pod pokličku na jeho účinky, nebudete se stačit divit. Jeho pálivá chuť zahřívá váš organismus, tím pádem ho nepodpoří jenom v boji s nachlazením, ale také způsobí, že dokáže rychleji spalovat kalorie, takže je i parťákem ve směru hubnutí. Snižuje i chuť k jídlu, dokonce vám pomůže lépe myslet a působí blahodárně na váš mozek.

podzimni napoj

Samozřejmě asi vás nebude bavit ho pít každý den jako čaj, ale skvělá alternativa třeba v letním počasí je, že si z něj můžete doma vyrobit limonádu. Nebo ho můžete zakamuflovat do nějakého jídla, ideální v tyto podzimní dny je ho přidat do vynikající dýňové polívky, která vás tak dvakrát více díky tomu zahřeje. Také pokud si rádi děláte ovocná smoothie ať už sami sobě, nebo svým dětem, abyste do nich dostali alespoň nějaké ovoce nebo zeleninu, můžete rovněž kousek kořenu zázvoru vhodit a rozmixovat i v tomto nápoji. Hned bude zase o kousek zdravější a třeba i chutnější. Nebo kandovaný, to je také možnost, ale pro ty otrlejší, kterým typická pálivější chuť nevadí.